luni, 9 iulie 2012

Procedura inmatriculare auto 2012. Acte necesare cumparare masina inmatriculata deja in Romania.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a trece pe numele dumneavoastra o masina deja inmatriuclata in Romania. Pasii prezentati mai jos sunt relevanti pentru luna iunie a anului 2012.
  1. Programarea masinii la service pentru verificari premergatoare cumpararii. Va recomand sa alegeti reprezentanta de unde a fost cumparata masina (in cazul in care a fost cumparata din Romania de noua) sau un service specializat. Testele vor include:
    1. Ridicarea masinii pe elevator - verificarea starii componentelor mecanice: amortizoare/frane/bucse/planetare/bielete antiruliu, cercetarea vizuala a motorului, inspectarea vopselei;
    2. Depistarea eventualelor accidente in care a fost implicata masina si evaluarea calitatii reparatiilor;
    3. Testarea aparaturii de bord - instalatia de iluminare, de climatizare, audio, etc;
    4. Diagnoza computerizata.
    • PRET: un pret decent pentru o astfel de diagnoza este situate intre 100 si 150 RON in functie de service-ul ales de dumneavoastra.

  2. Programarea masinii la RAR pentru a obtine certificatul de autenticitate. Programarile la RAR se fac online sau telefonic. In cazul in care acest link http://www.rarom.ro/RO/article--Programare--132.html nu va mai fi valid la data la care cititi acest articol, accesati saitul RAR: www.rarom.ro/. UPDATE: Incepand de joi, 23 mai 2013, programarile la RAR se pot face la numarul unic national: 021.9672. Actele de care veti avea nevoie sunt:
    1.  cerere activitate R.A.R. (cererea se va completa olograf de catre solicitant pe propria sa raspundere, va fi semnata in prezenta angajatului R.A.R. care efectueaza prestatia);
    2.  act de identitate solicitant;
    3. cartea de identitate a vehiculului;
    4. dovada ITP in termen de valabilitate;

  3. Solicitati vanzatorului certificatul fiscal. Acest document se obtine de la Directia Finale Locale din cadrul primariei localitatii de domiciliu a vanzatorului. Actul este valabil  pe toata perioada lunii in care a fost emis indiferent de data emiterii si atesta faptul ca vanzatorul nu are datorii la stat.
    • ATENTIE! Fara acest certificat NU puteti inscrie masina pe numele dumneavoastra. NU platiti vanzatorului banii pe masina pana nu va inmaneaza certificatul fiscal!

  4. Intocmierea contractului de vanzare-cumparare (denumit mai departe V-C) in 3 exemplare, cu certificatul de radiere atasat (tot in 3 exemplare) si fisa de inmatricularela la un birou specializat de acte auto. Aici veti avea nevoie de:
    1. Bulletin vanzator (FOARTE IMPORTANT: faceti o copie xerox dupa buletinul vanzatorului si pastrati-o. Va va trebui mai departe la pasul 7);
    2. Buletin comparator;
    3. Carte de identitate masina;
    4. Certificatul de inmatriculare al masinii.
    • INSTRUCTIUNI: Semnati pe fisa de inmatriculare atat dumneavoastra cat si vanzatorul. 
    • IMPORTANT: Vanzatorul trebuie sa scrie de mana pe certificatul de inmatriculare , in locul special destinat: "INSTRAINAT CATRE <numele dumneavoastra>", data si semnatura.
    • PRET: aproximativ 30 RON.

    In final (cand mergeti la politie sa inmatriculati masina pe numele dumneavoastra si deci sa obtineti numere), pe fisa de inmatriculare trebuie sa apara:
    - semnatura dumneavoastra si a vanzatorului (intocmite la pasul anterior);
    - viza de la primaria vanzatorului (care atesta ca vanzatorul nu are restante la plata impozitului pe masina sic a masina a fost scoasa din evidenta);
    - viza de la primaria dumneavoastra (a cumparatorului) care atesta faptul ca masina a fost luata in evidenta pentru plata impozitului.

  5. Obtinerea vizei pe fisa de inmatriculare, de la primaria vanzatorului. Mergeti impreuna cu vanzatorul la primaria de care apartine si asteptati pana acesta aduce fisa de inmatriculare vizata. Acesta este momentul in care vanzatorul va preda:
    1. Masina
    2. Cheile
    3. Certificatul de inmatriculare (cu mentiunea "INSTRAINAT CATRE ..." + data + semnatura);
    4. Fisa de inmatriculare (sau talonul masinii - este acelasi lucru) vizata de primaria vanzatorului;
    5. Cartea de identitate a masinii;
    6. Certificatul fiscal;
    7. 2 exemplare din contractul V-C cu cererile de radiere atasate;
    8. Copia dupa bulletinul vanzatorului.
    • NOTA: Pentru a putea pleca cu masina mai aveti nevoie de la vanzator de urmatoarele:
      • Asigurarea RCA in termen de valabilitate;
      • Rovinieta (daca are) - in termen de valabilitate.
    • IN ACEST PUNCT PLATITI VANZATORULUI CONTRAVALOAREA AUTOVEHICULULUI.

  6. Luarea in evidenta a masinii la circa financiara de care apartineti. Are ca rezultat aplicarea celei de a doua vize pe fisa de inmatriculare. Pentru aceasta, aveti nevoie de urmatoarele acte:
    1. dosar plic;
    2. declaratie de impunere  prin care solicitati sa fiti luat in evidenta pentru plata impozitului auto;
    3. contract V-C original;
    4. certificat fiscal al vanzatorului;
    5. fisa de inmatriculare (cu viza primariei vanzatorului);
    6. copie xerox dupa bulletin;
    7. copie xerox dupa cartea de identitate a masinii;
    8. copie xerox buletin vanzator;
    • NOTA: De aici veti obtine o viza pe certificatul de inmatriculare, veti plati impozitul pe autovehicul, taxa de timbru si taxa de inmatriculare. De asemenea vi se va da un certificat de neurmarire fiscala de care aveti nevoie la politie.
    • PRET: Taxa timbru = 6 RON ; Impozit (6 luni) = aproximativ 100 RON in functie de motorizare; Taxa inmatriculare = aproximativ 40 RON se platest la consiliul local.

  7. Platiti la CEC: taxa de talon. Faceti polita de asigurare RCA cu mentiunea "pentru inmatriculare";
    • PRET: Taxa de talon costa in jur de 30 RON. Am platit RCA pentru un motor 1.9 TDI: 380 RON.

  8. Mergeti la politia judeteana, pentru a obtine numerele. Aici aveti nevoie de:
    1. Cererea tip;
    2. Cartea de identitate a vehiculului;
    3. Fisa de inmatriculare cu viza agentiei fiscale;
    4. Actul de proprietate;
    5. Certificatul de autenticitate - R.A.R;
    6. Inspectia tehnica periodica;
    7. Polita de asigurare obligatorie;
    8. Taxa inmatriculare auto - Consiliul Local;
    9. Contravaloare certificat de inmatriculare - CEC;
    10. Certificatul de inmatriculare vechi;
    11. Placile cu numerele de inmatriculare;
    12. Actul de identitate al proprietarului sau certificatul de inregistrare al firmei, dupa caz;
    13. Copia dupa buletinul fostului proprietar;
    14. Certificatul fiscal al dumneavoastra si al vanzatorului.
    • NOTA 1: Placutele noi de inmatriculare se obtin in circa 2 ore din momentul solicitarii in conditii de lucru normale. Pentru numere preferentiale timpul de asteptare se mai mareste cu 1-2 ore.
    • NOTA 2: Daca plecati in alt judet nu uitati sa cumparati rovinieta, cea primita de la fostul proprietar nemaifiind valabila din momentul in care ati schimbat numerele masinii.
    • NOTA 3: Pe langa orice sediu al serviciului de inmatriculari se afla un birou de acte auto. Apelati la serviciile acestuia pentru a va pune actele in ordine. Costa in jur de 10 RON.
    • NOTA 4: Vechiul certificat de inmatriculare va va fi retinut. In locul lui veti primi o dovada inlocuitoare valabila 15 zile, timp in care, acasa, veti primi prin Posta noul certificat de inmatriculare.

NOTE FINALE:
===========
  • Daca ITP-ul este expirat va trebui sa faceti ITP-ul inainte de a merge la RAR pentru certificatul de autenticitate.
  • Desi la pasul 9 unii zic ca nu trebuie sa aveti certificatele fiscale, este bine totusi sa le puneti la dosar pentru a nu intampina probleme. 
  • Preturile sunt orientative si au avut cuantumul prezentat in luna iunie 2012. Pentru inmatricularea masinii pe numele dumneavoastra asiugrati-va un buget de aproximativ 1000 RON.
  • Este foarte greu sa terminati tot acest proces intr-o singura zi. De acceea, parcurgeti pasii 1-5 in localitatea vanzatorului si continuati cu pasii 6-8 la dumneavoastra in judet.
  • Daca aveti incredere in vanzator si doriti sa terminati mai repede, puteti sa faceti impreuna doar pasii 1, 3, 4. Confruntati seria de pe sasiul masinii si de pe motor cu cea inscrisa in Cartea de Identitate a masinii! Dumneavoastra veti pleca acasa cu: masina, cheile, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare, actul de V-C in 2 exemplare, certificatul de inmatriculare, copie xerox dupa buletinul vanzatorului. Vanzatorul va va trimite prin Posta: Fisa de inmatriculare vizata de primaria lui, certificatul fiscal (act foarte important!). Dumneavoastra veti merge la RAR (pasul 2) si dupa primirea actelor veti continua cu punctul 6.
    FOARTE IMPORTANT: Daca vanzatorul nu va va trimite actele mai sus mentionate, nu puteti inscrie masina pe numele dumneavoastra! Veti putea insa circula cu ea, iar vanzatorul va plati impozit in continuare la masina. Din cate stiu, puteti actiona in instanta vanzatorul, insa aveti sanse mici de castig.
Inarmati-va cu rabdare! Va doresc mult succes si aveti MARE GRIJA la intocmirea actelor!

69 de comentarii:

  1. merci, a fost de mare folos !

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,
    O intrebare,
    Vreau sa cumpar si eu un autoturism de la o persoana care e proprietar,in urma unui contract de vanzare cumparare(cu fiscal din perioada in care s-a efectuat tranzactia,aprox 5 luni in urma),dar nu a trecut masina pe numele lui(masina e inmatriculata in Romania) ci doar a inregistrat-o la finante.Intrebarea mea e daca pot sa fac toate actele cu actualul proprietar(ultimul) si sa solicit fiscal doar de la acesta?sau am nevoie si de fiscal de la proprietarul din acte .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Desi nu iti pot da un raspuns 100% sigur, cred ca persoana care a cumparat masina si a inregistrat-o la finante trebuie sa termine procedura de vanzare-cumparare mergand si la politie pentru a obtine numere si un nou certificat de inmatriculare (aceasta operatiune nefiind una foarte costisitoare financiar). Spun asta pentru ca atunci cand tu vei vrea sa inmatriculezi masina pe numele tau, pe talon va trebui sa fie scris: "Instrainat catre... (NUMELE TAU), data si semnatura". Ori in cazul de fata talonul nu a fost reinoit, pe acesta gasindu-se mentiunea primului proprietar: "Instrainat catre .. (NUMELE PERSOANEI CARE A INREGISTRAT DOAR LA FINANTE MASINA)".
      Atata timp cat banii se afla la tine, nu ai de ce sa te grabesti. Interesul tau este sa determini asa zisul proprietar sa perfecteze actele asa incat sa nu iti creeze probleme. Daca nu accepta, nu risca! Masini se gasesc.

      In speranta ca ti-a fost util raspunsul, revino te rog si explica si celorlalti cum ai rezolvat.

      Ștergere
    2. este simplu faceti act de vanzare cumparare intre dumneavoastra si el iar de la circa financiara a lui el trebuie sa scoata certificatul fiscal.Cu fisa fiscala va prezentati la fisc pentru luarea in evidenta a dumneavoastra ca proprietar apoi cu toate actele de vanzare cumparare si fisele fiscale aferente si cu identificarea de la rar va prezentati la politie sa va inscrieti masina. Am patit la fel doar ca masina mea trecuse prin mana a doi cumparatori.Deci la politie trebuie sa aveti> identificarea de la rar + actul de vanzare dintre proprietarul de pe carte si cel care va vandut masina cu fisa fiscala aferenta completata > al doilea act de vanzare cumparare dintre cel care va vandut masina + fisa fiscala completata atat la dumneavoastra cat si la el

      Ștergere
  3. Care e pasul la care se platesc banii vanzatorului? 4?

    Mersi de informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod normal veti da banii vanzatorului dupa ce faceti pasul 5. Daca vanzatorul este o persoana cunoscuta/de incredere puteti plati la pasul 4. Urmati apoi instructiunile din ultimul paragraf de la "NOTE FINALE".

      Ștergere
  4. Certificatul fiscal nu e valabil 30 zile? E absurd 10 zile :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepand cu data de 19 iulie 2012 certificatele de Atestare Fiscala pot fi utilizate pe toata perioada lunii in care se emit indiferent de data la care au fost emise !
      Multumesc pentru instiintare, am corectat articolul.

      Ștergere
    2. Am si eu o intrebare ....certificatul fiscal se da pe loc sau trebuie asteptat....exista taxa de urgenta?

      Ștergere
  5. Foarte utile informatiile. Multumim. Ceea ce ma intereseaza in mod special e cate zile dureaza efectiv toate procedurile? Sa zicem ca azi vad masina, imi place, ma hotarasc sa o iau, programarea la RAR o obtin in 2,3 zile sa zicem. Apoi pana e totul in regula si sa pot pleca cu ea din tara pe numele meu cat dureaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Informativ, atat mi-a luat mie sa finalizez toate actele dupa cumpararea masinii:
      - programarea masinii la RAR 2-3 zile;
      - pasii 1, 3, 4, 5 - 1 zi;
      - pasul 6 + 7 - 1 zi;
      - pasul 8 - 1 zi;
      =======================
      In total: aproximativ o saptamana - o saptamana jumate.

      Ștergere
    2. dar cu dovada inlocuitoare a certificatului pot pleca inafara tarii?

      Ștergere
    3. Se poate iesi din tara cu dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare.

      Ștergere
  6. Salut!
    Urmatoarea situatie:
    Am luat masina de la o firma, nu persoana fizica: ca dovada am factura (nu contract vanzare-cumparare). Si celelalte acte ale masinii sunt la mine (talon etc) . Fiscalul s-a eliberat dar pana sa il iau ... masina a suferit un accident (la o saptmana de la cumparare) si a stat o luna jumatate in service.

    Mai e valabil acel fiscal?? Ca vad aici ca discutati despre un termen de valabilitate.. Tocmai am scos masina din service, am luat acel fiscal facut atunci si urmeaza sa ma prezint la circa financiara de care apartin, care e la 100km de mine. Si nu vreau sa fac drumul de 2 ori..


    Merci!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua !

    Am si eu o intrebare pentru urmatoarea situatie :
    mama este plecata si masina a este pe numele ei si vrem sa mi-o vanda, pentru a fi pe numele meu. Mi-a dat o imputernicire cu care se presupune ca se poate vinde masina fara ca ea sa fie aici, in persoana.Imputernicirea a facut-o la un notariat ( cred ) din Germania, prin urmare este in limba germana. Trebuie, cumva sa traduc aceasta imputernicire tot la un notar ? Si stiti cumva cum trebuie sa procedez in aceasta situatie ?

    Astept un raspuns si VA MULTUMESC !

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna
    Doresc sa cumpar o masina de la o persoana care, nemaicirculand cu ea, nu mai are RCA valabila. Pe un site oficial am gasit ca la expirarea valabilitatii RCA se suspenda din oficiu certificatul de inmatriculare. Intrebarea este daca trebuie facut ceva pentru a anula aceasta suspendare? Trebuie ca vanzatorul sa-si faca RCA pentru a o putea vinde sau ajunge ca doar cumparatorul sa faca RCA?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut. Am cumparat masina acum 1 luna. E trecuta pe numele meu atat dpdv al politiei cat si al primariei ca platitor de impozit, acum el imi cere copie dupa cartea masina pentru ca zice ca ii cere la fisc. E bine sa ii dau sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, cred ca ii poti da copia dupa cartea de identitate fara nici o problema. Mai ales ca el isi putea face o copie dupa acest document si inainte sa-ti fi vandut tie masina.

      Ștergere
    2. Stiu, asa m-am gandit si eu. M-am gandit ca ii trebuie pentru radiere dar ma gandeam ca aia s-a realizat odata ce mi-a dat fiscalul. Am cautat ordinul 1501/2006 in ceea ce priveste inmatricularea/radierea masinilor si scrie ca are nevoie de cartea masinii, radierea nu avea obligatia s-o faca in max 30 de zile de la vanzare?

      Ștergere
    3. Salut. In momentul de fata nu iti poti radia o masina ce ai vandut-o decat dupa ce viitorul proprietar o inmatriculeaza si iti trimite dovada inmatricularii pe numele lui (copia carte ID).!!! Oricum el nu-ti poate influenta nimic cu o copie.
      Daca vreti sa va radiati o masina pe care nu o mai folositi si nici nu vreti sa o vindeti nu o sa puteti fara actele doveditoare distugerii ei (predare remat...etc) si din cate stiu eu trebuiesc si actele masinii.
      Va multumesc si sper sa ajute!

      Ștergere
  10. Salut,

    Informatiile de pe blog mi-au fost foarte utile, insa am cateva precizari de facut care ii pot ajuta pe cei care au nelamuriri.

    Incepand cu 2013, in vederea inmatriularii unui autoturism, este necesar sa se prezinte la Politia Judeteana si o adeverinta eliberata de catre ANAF sau AFP-ul de care apartine cumparatorul, care sa ateste ca Taxa de Poluare nu a fost restituita sau perceputa. Adeverinta este necesara chiar daca autoturismul s-a incadrat sau nu pentru plata Taxei de Poluare. Fara acest document dosarul pentru inmatriculare nu va fi acceptat de catre Politie, fiind considerat incomplet. Adeverinta trebuie sa fie eliberata pe numele dumneavoastra, al cumparatorului, chiar daca nu dumneavoastra ati achitat taxa(verificarile se fac pe baza cartii de identitate a autoturismului).In cazul in care vanzatorului i s-a restituit taxa, atunci probabil v-a trebui achitata din nou, insa nu stiu care este procedura in acest caz. Pentru eliberarea adeverintei aveti nevoie de:
    1. Copie Certificat inmatriculare;
    2.Copie Carte de identitate auto;
    3.Copie buletin de identitate;
    Certificatul de elibereaza in termen de 5 zile.
    Asadar, va rog sa va interesati si sa adaugati pe blog si acest aspect.

    In alta oridine de idei, exista anumite neintelegeri in legatura cu valabilitatea Cerificatului de atestare fiscala al vanzatorului. Conform notei de subsol mentionata pe certificat, acesta este valabil in luna in care se emite sau 30 de zile de la emitere. Valabilitatea de 30 de zile a certificatului se aplica doar in cazul in care contractul V-C nu a fost incheiat in aceasta perioada perioada. Daca certificatul a fost eliberat cu data de 12.12.2012, iar contractul V-C a fost incheiat cu aceeasi data, sau o data pana in 12.01.2013, documentele sunt considerate valabile si puteti inscrie autoturismul si peste 6 luni.
    !!!!ATENTIE. Important este ca, contractul de V-C sa fie incheiat in perioada de valabilitate a Certificatului fiscal al vanzatorului.

    Totodata, luarea inevidenta a autoturismului se poate face direct la primaria de care apartineti, fara sa fie necesar sa va deplasati la Agentia Finantelor Publice de care apartineti. Viza pe fisa de inmatriculare se poate obtine si asa, ca urmare a achitarii taxei de inmatriculare de 60 RON si luarea in evidenta d.p.d.v.d. fiscal a autoturismului. Tot aici vi se va calcula si impozitul. (Eu am platit 200 RON pentru motor de 1.9).

    Mentiunile facute mai sus sunt in baza experientei personale de saptamana aceasta, care s-a finalizat cu inmatricularea autoturismului cumparat.

    Sper sa va fie de folos si sa va raspunda la anumite intrebari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte interesant si corect ca certificatul fiscal sa fie valabil in momentul in care inchei contractul V-C. Eu am sunat azi la inmatriculari Mures si mi-au spus ca certificatul vanzatorului trebuie sa fie valabil in momentul in care duci actele la inmatriculare... Eu personal sunt in ceatza. I-am cerut fostului proprietar un nou certificat pe care o sa mi-l trimita, sper.

      Ștergere
  11. Tot legat de Adeverinta ca taxa auto n a fost returnata: eu m am dus sa cer aceasta adeverinta inainte sa cumpar masina, tocmai ca sa stiu daca nu ma trezesc, dupa ce o cumpar, ca trebuie sa mai scot niste bani pt a o putea inmatricula. Tendinta functionarului a fost sa imi ceara si actul de vanzare cumparare, dar a acceptat pana la urma sa imi primeasca solicitarea si fara.

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut,
    Vreau sa cumpar o masina de noua dintr-o tara UE (Germania). Stiti cumva ce documente imi trebuie pentru inmatriculare in RO? Masina o iau pe firma, asadar tranzactia o sa fie intracomunitara. Deci nepurtatoare de TVA. Voi fi nevoit sa platesc TVA in vama sau altundeva pentru a inmatricula masina? Imi trebuie vreun certificat de conformitate pentru RAR? Sau orice alta nastrusnicie...

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut,
    Eu am o problema grava, am achizitionat o motocicleta si am avut incredere in vanzator. Problema este ca a fost vanduta de un tip din onesti in 2007 catre tipul de la care am luat-o eu. Eu am acum motocicleta inmatriculata in onesti, este scoasa de la fisc si nu o pot inmatricula pt ca nu am certificatul fiscal. Dar am certificatul de inmatriculare stampilat si este mentionat pe el "poate fi instrainat" dar este tot din 2007.
    Am vreo sansa sa o inmatriculez? Ultimul proprietar din acte este nascut in tulcea, a locuit in onesti(atunci cand a vandut motocicleta) si acum s-a mutat si nu am mai aflat nimic despre el.
    Multumesc anticipat de sfaturi

    RăspundețiȘtergere
  14. cum pot inmatricula o masina in romania (ia fiind inscrisa in bulgaria ) daca certificatul de inmatriculare a fost retinut de politia romana si trimis la politia din bulgaria . Detin dovada de retinere a certificatului si toate actele .Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  15. dacami cumpart o masina deja inscrisa in romania pot lasa nr vechi care leare deja

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut! Daca cumpar o masina inscrisa pe romania si are inpoziti platit pana la sfarsitul anului este necesar sa m-ai platesc si eu inpozitul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, citeste punctul 4. din acest articol. In momentul in care masina intra in evidenta primariei de care apartii cred ca va trebui sa platesti tu impozitul aferent pana la sfarsitul anului.

      Ștergere
  17. cat costa o taxa pt inm pt motocicleta

    RăspundețiȘtergere
  18. salut, vreau sa cumpar o masina dar sa nu o inmatriculez acum, ci abea cand expira asigurare, aveti idee de ce acte am nevoie pentru a putea circula cu ea pana atunci?
    multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  19. eu am o masina de italia si nu am radiato acolo si vreau sa o inmatriculez an ro se poate

    RăspundețiȘtergere
  20. am cumparat o masina de la un cetatean roman,inmatriculata in Bulgaria ,nu am mai folosit-o de anul trecut pt ca expirase Rca-ul,ITp-ul din Bulgaria.Acum as vrea s-o inmatriculez in Romania,ce acte imi trebuie si ce pasi trebuie sa fac pt aceasta?

    RăspundețiȘtergere
  21. salutare,ma poate lumina si pe mine cineva in ceea ce priveste inmatricularea unei masini cu nr italia,in romania.
    Marea mea nedumerire este in ceea ce priveste radierea,si anume,trebuie musai radiata in italia inainte de inscrierea la politie,s-au se poate inscrie mai intai si apoi radiata in italia.

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Salut.Am si eu o intrebare.Zilele trecute am vb cu un tip sa facem schimb De masini.Problema e ca masina nu e pe numele lui Si e pe numele unui prieten.Ce acte ar Trebui sa imi dea.Si ce Acte trebuie sa ii dau eu lui.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna,

    Am si eu urmatoarea situatie: am vazut o masina Vw Polo din 2007, inmatriculata in 2008 de o firma, pe care a preluat-o de la un leasing, dar cine vrea sa mi-o vanda masina spune ca actele masinii sunt pe firma respectiva, si el are doar factura. A cumparat-o acum 9 luni, dar nu a trecut-o pe numele lui. Itp este valabil pana in 2014. Sa pot face actele, trebuie sa isi faca tipul mai intai ceva pe numele lui, sau pot sa preiau prin intermediul lui de la firma care apare in acte. Poate el sa imi dea toate actele necesare... de la primarie....si ce mai trebuie pentru vanzare? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca masina este inmatriculata pe firma probabil ca trebuie sa acorzi o atentie sporita acelui certificat fiscal intrucat SRL-ul respectiv poate avea datorii neachitate. Cere TOATE actele prezentate in acest articol de la tipul care are in prezent masina. Nu fa compromisuri in ceea ce priveste validitatea actelor si nu uita ca TU ai calitatea de client si deci trebuie sa primesti cu promptitudine toate actele solicitate intrucat de ele va depinde succesul tranzactiei si ulterior inmatricularea autovehiculului pe numele tau. bafta

      Ștergere
  25. Nu este posibil ca pentru cumpararea unui simplu obiect, masina, sa fie nevoie de atatea hartii,drumuri, stat la cozi la birouri si trafic plus o gramada de bani (platiti in locuri diferite)!!!
    SOS SALVATI ROMANIA DE BIROCRATIE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. subscriu si eu, jos administratia, jos birocratia!!! ne omorati - ati oameni care lucreaza in admin. si nu fac de fapt nimic - muta hartii dar nu produc profit.

      Ștergere
  26. am si eu o intrbare vreasu s trec o masina p numeele meu si am amenzi trebuie sa platesc amenzile??

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna! Am o intrebare .. am o masina pe numele meu in franta si as vrea sa o inmatriculez in romania pentru asigurare(e mai ieftin)...cum procedez..trebuie sa vin cu masina sau doar actele masinii?..multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  28. salut ,ce sfat poti sa imi dai,am cumparat o masina acum jumatate de an de la o persoana care nu era ea proprietar in acte iar ieri mi s-a suspendat talonul din cauza jentilor ,acum eu ca sa pot ridica talonul trebuie sa fie proprietarul din talon sau sa am o procura , iar eu numai gasesc persoana respectiva ,ce pot sa fac ,ce sfat imi poti da ca sa pot ridica talonul ,multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  29. Bună ziua! Aş vrea să ştiu şi eu,vă rog cât ar costa inmatricularea unei maşini sh dacă o iau pe firma? Se plăteşte taxa de mediu integrală că atunci când este luată pe persoană fizică sau se plăteşte mai puţin? Menţionez că am o întreprindere individuală. Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  30. Bun gasit.Am si eu citeva intrebari pentru cei ce au trecut prin asta .Fata mea e rezident in italia.A cumparat un alfa 156 din 2001 in italia ,e proprietar in acte si ar dori sa vina cu ea in tara sa o inscrie pe RO.trebuie radiata in italia sau vine pur si simplu cu auto aici si urmeaza toata tevatura romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am fost rezident in Italia si am venit cu mashina de acolo in Romania. Nu trebuie radiata acolo. Numerele masinii vor fi luate de politia de aici cand se face inmatricularea.

      Ștergere
  31. trebuie radiata pt export in italia poi sa o trimita cu platforma e cel mai convenabil.asta fac si eu acum.pt mai multe informatii sa mearga la aci.

    RăspundețiȘtergere
  32. Multam pentru informatii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Salut,

    Sa inteleg ca daca, vanzatorul are impozitul achitat pana la sfarsitul anului, cumparatorul este obligat sa mai achite o data acest impozit si aceeasi intrebare valbila si pentru Rca.Adica Statul impoziteaza acelasi obiect de doua ori ?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  34. Salut, poate ma puteti ajuta: am o masina veche pe care nu o mai folosesc, pt ca mi am luat alta, si pe cea veche am i-am dat-o in folosinta socrului. Am fost astazi la inmatriculari sa intreb care este procedura pt a-l trece pe socru pe talonul masinii (la rubrica C3). Mi s-a spus la informatii ca nu e posibla operatiunea acum. Se poate asa ceva doar in momentul achizitionarii si inmatricularii autoturismului. Mi-e destul de greu sa cred asa ceva, pare absurd. Aveti va rog vreun sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal trebuie trecut la imatriculare ca o a doua persoana cu drept asupra masini
      doar sa faci act de vanzare cumparare.

      Ștergere
  35. Buna ziua. Azi am vrut sa cumpar un autoturism care a fost inmatriculat in Ro in anul 2011. Taxa platita, evident. Am depus la ANAF (Constanta) o cerere pentru eliberarea adeverintei si mi-au dat termen 15 zile. Pana aici e ok, il cunosc din copilarie pe proprietar si asteptam, nu mai caut alta masina si nici el nu o vinde.Doar ca vanzatorul a cumparat-o din Bucuresti, de la cel care a adus-o in tara si a inmatriculata in 2011 iar la o verificare pe portalul online al Tribunalului Bucuresti, am descoperit ca in data de 06.06.2013, acesta a actionat in instanta ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE SECTOR 6 BUCUREŞTI – DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI pentru recuperarea taxei de poluare. In aceasta situatia, mai am vreo sansa sa primesc acea minunata adeverinta de la ANAF ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, cum s-a terminat povestea ta? Ai primit adeverinta de la ANAF? Si dupa cat timp? Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare.

      Ștergere
    2. Dar e foarte simplu atunci, scadeti din pretul masinii contravaloarea 'timbrului de mediu' pentru ca este evident ca va trebui sa o achitati....

      Pe de alta parte nu pot intelege pe cineva care pe legea actuala isi mai inainteaza actiune pentru recuperarea taxei cand acea taxa va fi poate de X ori mai mare in momentul in care un cumparator ar dori sa o cumpere.

      ex TDI de 1.9 EURO4

      Ștergere
  36. Salut.
    Intentionez sa achizitionez o masina adusa din italia, intrebarea mea este: Intermediarul cel care o aduce din italia, mi-a mentionat ca are actele masini cu mentiunea ca este pentru export, acum de ce acte este nevoie ca respectivul sa imi vanda mie masina, el are act de vanzare cumparare intre el si italian. Intre mine si el de ce acte este nevoie??? am nevoie de fiscal de la intermediar??? Din auzite stiam ca daca respectivul intermediar are bunul pentru mai putin de 30 de zile nu e nevoie de fiscal???
    deci in concluzie am nevoie sau nu de fiscal??

    RăspundețiȘtergere
  37. salut am fost la rar am iesit cu certificatu dar nu am ajuns la politie sa debun dosaru stie careva cat timp mai am la dispozitie odata ce am scos certificatul de la rar mentionez k am toate actele in regula ma intereseaza timpu cat timp mai am ca de la servici nu pot lipsi in 29,06 2013 am facut tote actele sii expira peste o saptamana fiscalu

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce acte sunt necesare si ce pasi sunt de facut daca taxa de poluare trebuie platita?

    RăspundețiȘtergere
  39. buna cine ma lamureste si pe mine ,am cumparat un camion din Bulgaria si era pe firma ,am facut contract de vanzare cumparare acolo la notar ,cand sa inscriu masina in Romania la politie mi cerut FACTURA si mie nu mio dat ala factura ,cum fac rost de o factura ca nu mai stiu nimica de ala din bg ma poate ajuta cineva cu informatii cu stima

    RăspundețiȘtergere
  40. Daca masina e cumparata in acelasi jud. adica masina e inmatriculata inTM si eu locuiesc in acelasi judet ..cand.o cumpar.mai trebe.sa efectuez. autenticitatea la.RAR? Mersi

    RăspundețiȘtergere
  41. sal....toate informatiile de mai sus imi sunt de mare folos....dar nu am inteles daca si al doilea proprietar al masinii trebuie sa plateasca taxa de inscriere......am cumparat o masina de la un prieten....masina este destu7l de veche.....wv golf 2 ......asi fii recunoscator daca m-0ati lamu7rii si pe mine in privinta asta.....multumesc tare mult

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna,as dori sa stiu cat timp sunt valabile taxa de inmatriculare de la cec si de la primarie?

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna, am cumparat o masina din italia am radiato si m aduso in romania, acum vreau sa o inmatriculez pe numele lu nevasta-mea ca pe numele meu trebuie sa o duc la mine in judet. Masina a ramas radiata tot pe numele fostului proprietar. Pot sa o inmatriculez eu in lipsa ei tot pe numele ei? Ce acte mi-ar trebui? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  44. vreau sa vand o masina in grecia.....este inmatriculata in romania....ce proceduri trebuiesc indeplinite

    RăspundețiȘtergere
  45. Felicitari pt.ghid si pote invata si autoritatile ceva


    RăspundețiȘtergere
  46. help pls! am cumparat o masina inmatriculata in romania .. am facut contractul de vanzare cumparare si a ramas sa scoata fiscalul dupa ce isi plateste amenzile si impozitul .. au trecut cele 30 de zile si tot nu l-a scos .. deci eu circul cu talonul vechiului proprietar, cu asigurarea pe numele meu , si cu contractul de vanzare cumparare la mine , cartea masinii fiind la fostul proprietar pt cand se decide sa mearga sa scoata fiscalul .. intrebarea mea este .. daca ma opreste politia ce probleme pot sa am ?

    RăspundețiȘtergere
  47. help! dupa ce am facut RAR-ul romanesc pentru o masina adusa recent din Italia, m-am decis s-o inmatriculez pe Bulgaria prin cineva. Intrebarea este: daca ma decid in cateva luni s-o inmatriculez pe Ro, trebuie sa urmez din nou procedura RAR folosind actele bulgaresti? Imi mai sunt de folos actele scoase la RAR in baza documentelor din Italia sau nu? Dintre acestea, doar certifcatul de autentificare expira in cateva zile. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere